Зад понятието „обърканост“ се крият психически нарушения и болестни промени (психопатологични процеси).
Объркаността не може да бъде описана като единна болестна картина, а се разпознава само чрез определени наблюдения. Ето някои от признаците й: смущения в паметта, смущения в ориентацията, неясно протичане на мислите, халюцинации, двигателни смущения, безпокойство, разказване на случайни, често несвързани мисли, нарушения в съзнанието с различни проявления.
Объркаността се проявява като временно, местно-ситуативно и личностно смущение в ориентацията (дезориантация). Първо се губи ориентацията за време, по-късно за място и ситуация и накрая връзката със собствената личност. Това не означава непременно, че съзнанието на объркания човек е нарушено. Колкото по-рано бъдат забелязани и разпознати подобни смущения, толкова по-големи са изгледите за успех на терапията.
Каква помощ може да се окаже при „обърканост“
Запазване на самостоятелността: възрастният трябва да се грижи сам за хигиената и само при нужда да търси чужда помощ;
Самостоятелен избор и решение: възрастният трябва сам да определя какво ще олече и с какво ще се храни;
Информация за самостоятелно ориентиране, например за датата, годината, сезона, предстоящите събития;
Физическа близост и контакт, например при външно и вътрешно безпокойство;
Лична комуникация, например чрез назоваване по име, добре познати жестове, гледане в очите.
Жилището да бъде обзаведено така, че възрастният да се ориентира лесно: оптическо означаване на банята и тоалетната, характерни предмети в ъгала за почивка, поставяне на подходящи лампи.
Създаване на възможности за движение и избягване на опасности.
Способността на възрастните хора да водят самостоятелен начин на живот и да не се чувстват в ущърб и зависими от заобикалящите ги за голяма част от тях се определя не от наличието или отсъствието на някакво заболяване, а от физическата, психо-емоционалната кондиция и нагласа за дейност на индивида, от неговия водещ житейски мотив да бъде по своему в полза, а не в тежест в този период от живота си. 
Ако ваш близък има подобни проблеми посетете нашия сайт: http://www.smconsulting-bg.com/